Recepty na maso z divočáka

 KANČÍ NA SMETANĚ

Mladého kance upravujeme bez mořidla, starého s mořidlem. Maso zbavíme ostrým nožem blan a protáhneme hustě slaninou. Na pekáči rozpustíme máslo, přidáme jemně krájenou zeleninu a usmažíme do zlatova. Pokapeme octem a zalijeme vývarem nebo vodou. Přidáme bobkový list, tymián, celý pepř, nové koření, citrónovou kůru i šťávu, polévkovou lžíci hořčice a 3 kostky cukru. Zvěřinu osolíme, vložíme na pekáč a dusíme do měkka. Pak maso vyjmeme, rozkrájíme na díly a vložíme do jiné nádoby. Šťávu zahustíme 1/2 litrem smetany, ve které jsme rozkvedlali 3 lžíce hladké mouky.

Dobře povaříme a přecedíme na rozkrájenou zvěřinu. Nakonec rozpustíme 5 dkg na kostičky nakrájené slaniny. Podáváme s houskovými knedlíky.

Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vyd. 1952 

ŠÍPKOVÁ OMÁČKA

 Na másle do růžova usmažíme na plátky nakrájenou zeleninu s cibulkou. Přidáme 1 dkg celé skořice, 5 hřebíčků, 5 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, tymián, bobkový list, kousek citrónové kůry a lžíci krystalového cukru. Když je zelenina růžová, přidáme 3 lžíce hladké mouky a necháme zasmažit. Přidáme 4 čerstvá nebo nakládaná rajská jablíčka, zalijeme vývarem, osolíme, dáme 2 lžíce rajského protlaku a 2 lžíce šípkové zavařeniny. Dobře povařenou omáčku podle chuti okyselíme citrónovou šťávou nebo octem, osolíme, přisladíme a přecedíme. Do hotové omáčky, přidáme 1/8 litru červeného vína. Měkkou zvěřinu nakrájíme na plátky, trochu podlijeme vývarem a posypeme zeleninou na nudličky nakrájenou, ve které se zvěřina vařila: Šípkovou omáčku podáváme zvlášť v omáčníku. Příloha: houskové knedlíky.

Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vyd. 1952

KANČÍ KÝTA  VAŘENÁ SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU 

Do vody přidáme 1/8 l bílého vína, na nudličky nákrájenou zeleninu, petržel a cibuli nakrájenou na kolečka. Přidáme několiík zrnek pepře, nového koření, bobkový list, tymián, kousek citrónové kůry, sůl a 3 lžíce octa. V tomto odvaru vaříme maso do měkka.

Autor: Kuchařské předpisy od Josefa Hřebce, první vyd. 1952

 KANČÍ KÝTA NA VÍNĚ

Očistěnou, vykostěnou kančí kýtu naloženou 6-9 dnů v mořidle vyjmeme a dáme dusit na sádle, na usmaženou cibulku a zeleninu. Přidáme trochu celého pepře, nového koření, bobkový list, tymián a dusíme do červena. Mezi dušením podléváme vodou. Měkkou kýtu vyjmeme a šťávu zahustíme dobře usmaženou jíškou. Nakonec přidáme rybízovou zavařeninu, dobře povaříme, přecedíme, přidáme 1/8 l přírodního červeného vína a nalijeme na  pokrájenou kýtu. Příloha: bramborové knedlíky a brusinky.

Autor: Kuchařské předpisy a od Josefa Hřebce, první vyd. 1952